Следващите месеци няма да се лесни. Чудим се дали доходите ще стигнат, как ще работят топлофикациите, как ще се отопляват домакинствата. Това заяви е ефира на "Нашият ден" енергийният експерт Калоян Стайков и допълни, че вече не става въпрос за цени, а става въпрос основно за количества.
 
 Енергийният експерт посочи, че на фона на общото потребление в Европа, 30-те млрд. куб. м с които разполага Украйна в хранилищата си не е кой знае какво.
 
"Ние сме в регион, в който дори и в момента има излишък на природен газ. Съответно България без дългосрочни договори, дори с отказаните седем танкера за момента успяваме да си осигурим необходимите количества“, твърди Калоян Стайков.
 
Според него през есенно-зимния сезон нещата ще изглеждат различно и със сигурност, ако правителството не постигне някаква договорка и нямаме яснота за сигурността на доставките, ситуацията може много бързо да се влоши. По отношение на газовото хранилище, самият му капацитет не е толкова голям, че запълването му до 100 % да ни гарантира независимост през зимния сезон.
 
"Всяка вътрешнополитическа нестабилност на фона на външните рискове и външната несигурност на която сме изложени от миналата година със сигурност внушава една несигурност", допълва енергийният експерт.

Банките в Европа се готвят за тежка зима

Не може да се оставят бизнеси и домакинства да фалират заради конюнткурна обстановка. Цените скочиха много, което означа, че много домакинства и бизнеси изпитват затруднения, което означава, че те ще имат нужда от подпомагане.
 

istock
istock

Докато цените на борсите се увеличиха около 10 пъти, цените на регулирания пазар на електроенергия цените се увеличиха 3 пъти, което по дефиниция не означа, че те имат някакъв сериозен стимул да си мислят за енергийна ефективност и алтернативи, аргументира се експертът.
 
"Ние продължаваме да нямаме енергийна стратегия. Продължаваме да не сме наясно какво ще правим с въглищните региони и въглищните централи, защото сме поели ангажименти пред ЕК в ситуация, когато нямаше дефицит на електроенергия“, казва  Калоян Стайков.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg