Повечето големи европейски банки купуват резервни генератори и чертаят планове за пестене на енергия в подготовка за налагането на енергийни "дажби“ и дори евентуално спиране на тока, което би застрашило нормалното функциониране на паричната система, движеща икономиката на региона, разказва Ройтерс, цитиран от БТА.
 
Докато Русия постепенно намалява доставките на газ за Стария континент, банките провеждат стрес тестове, за да разберат как могат да се справят с недостига на енергия, и търсят алтернативни енергийни източници, за да гарантират, че банкоматите и онлайн банкирането няма да спрат да работят.
 
А за финансовите компании е особено важно да действат навреме и да гарантират нормалното разплащане в рамките на европейската икономика, която вече и без друго сериозно пострада от ефектите на войната в Украйна.
 
И докато секторът се адаптира лесно към КОВИД-19 и предизвиканите от него локдауни и работа от вкъщи, недостигът на енергия е предизвикателство от съвсем друг порядък.
 

"Банковата система е важна част от всички останали системи", казва Джанлука Пескароли, професор по оперативна сигурност и устойчивост при бедствия в "Юнивърсити колидж Лондон". "Основното ми притеснение е от евентуалния ефект на доминото върху обществото при откази на банкомати или безкасови трансакции, както и от зависимостите, които банките имат от други услуги в интернет."
 
"Джей Пи Морган" (JPMorgan), за която работят хиляди в Лондон и Франкфурт, вече е провела тестове как да действа в случай на спиране на тока, съобщи за Ройтерс източник, запознат със случващото се. В зависимост от сложността на ситуацията банката може да включи резервни дизелови генератори, които да захранват ключови офиси в продължение на няколко дни, посочва източникът.
 
Най-голямата американска банка отпуска кредити на компании в Европа, търгува с акции и облигации и ръководи търговска банка във Великобритания.
 
Втората най-голяма банка в Италия - "Уникредит" (UniCredit), също тества през лятото оперативната си сигурност, съобщават запознати източници. Акцентът е бил поставен върху обработката на данни, като двата ключови центъра за тази функция са били захранвани от две различни енергоцентрали.
 
"Юронекст" (Euronext), която управлява френските и италианските фондови борси, съобщава, че е преоценила потреблението на енергия след руската инвазия в Украйна и се е сдобила с резервни генератори.
 
Банките предприемат освен това все по-видими стъпки за подготовка за справяне с енергийната криза като, например, намаляване на офисните площи и групирането на служители в по-малко сгради.
 

istock
istock

"Дойче банк" (Deutsche Bank) вече е започнала серия от стъпки, за да намали енергийното си потребление в своите 1400 сгради в цяла Германия. Целта е да спести 4,9 милиона киловатчаса електричество годишно, което е достатъчно за захранването приблизително на 49 000 електрически крушки в продължение на час.
 
Банката спира топлата вода в тоалетните, понижава температурата в офисите, изключва цялото вътрешно осветление по клоновете, както и светещата външна реклама през нощта. Фонтанът през главния офис на банката във Франкфурт също ще бъде изключен.
 
Регулаторните органи също са под пара. Надзорът в рамките на Европейската централна банка (ЕЦБ), както и британският му еквивалент към "Банк ъф Ингланд", изискват от банките да представят планове за действие в случай на недостиг на електроенергия.
 
От британските компании се иска да посочат, кои са най-важните им бизнес услуги, както и методите за решаване на проблемите в случай, че заплахите се материализират. Въпреки това експерти се опасяват, че компаниите са подготвени за прекъсване на тока за не повече от няколко дни.

Каква зима ни очаква заради високата инфлация

"Има сериозна дупка в планирането на сигурността", казва Ави Шнур, главен изпълнителен директор на Съвета за сигурност на електрическата инфраструктура, мозъчен тръст, специализиран за анализ на подобни заплахи.
 
По думите му банките трябва вече да предприемат мерки за гарантиране, че могат са справят с продължителни проблеми на електрозахранването, включително и със споразумения за регистриране на трансакциите със задна дата, след като системите отново се включат.
 
"Бе Ен Пе Париба" (BNP Paribas), най-голямата френска банка, вече взема марки по отношение на потреблението на ток в своите 2750 клонове, офиси и центрове за данни във Франция, Белгия и Италия, казва запознат източник.
Опасността от прекъсване на електрозахранването е "следена отблизо" и е включена в плана за непрекъснатост на бизнеса, който вече е разработен.
 
Цените на газа в Европа рязко се повишиха, след като "Газпром" спря напълно доставките по "Северен поток-1", с аргумента че последната работеща турбина е повредена.
 
Европа вини Русия, че използва доставките на енергоносители като оръжие в отговор на западните санкции, наложени заради инвазията й в Украйна. Русия твърди, че санкциите пораждат проблеми с газовите доставки и тръбопроводите.
 

istock
istock

Във Великобритания покачващите се цени на енергията изправят до стената бизнеси и потребители. Държавната компания "Натуест" (NatWest) казва, че частично е смекчила финансовия удар чрез хеджиране на бъдещи разходи за своята енергия.
 
Големи застрахователни компании също вземат мерки, за да ограничат потреблението на енергия. Швейцарската "Цюрих иншуърънс груп" (Zurich Insurance Group) обяви, че през нощта ще спира осветлението в офисите си и ще се откаже от "всички декоративни потребители на енергия, например, фонтани".
 
Ако кризата се задълбочи, компаниите са готови да предприемат и по-драстични стъпки, казват източниците. Но с или без допълнителни мерки едно е сигурно - зимата ще бъде истинско предизвикателство.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg