Между формалните изчисления и самоопределянето на хората за това какво е средна класа обикновено има много голяма разлика. Много повече хора се определят като средна класа, отколкото всъщност са. Това каза икономистът Адриан Николов от Института за пазарна икономика пред Радио "Фокус“.  

Според скорошно социологическо проучване малко над половината българи оценяват личния си стандарт на живот като среден.  

Експертът отбеляза, че при статистическия подход при подобни изследвания основен фактор е доходът. Последното такова изследване в България е правено преди повече от 10 години.

Идеи за допълнителен пасивен доход

"Най-лесно разбираемият критерий са условията на живот, т.е. притежаването на собствено жилище, на автомобил, възможността за почивка например“, обясни Адриан Николов.  

Факторите на макросредата – инвестиции, работещ бизнес и добре функциониращ пазар на труда, са определящи за състоянието на средната класа.

"Хората, които спадат към нея, са дребни предприемачи, хора на средни и високи заплати в предприятията. В ситуация като настоящата, с ниска безработица, с висока заетост, с доста бумтящ пазар на труда, обикновено средната класа се намира в доста добро състояние“, коментира икономистът. 

istock
istock

Една от основните характеристики на средната класа е способността за инвестиции, добиване на пасивен доход и планиране на сериозни покупки в бъдеще.

В какво най-често инвестират парите си младите


"Намираме се в един много особен момент, тъй като структурата на покупателната способност и на цените се промени много в последните две години. Обсъждахме много често, че имаше много висока инфлация и това тласна много домакинства да си променят и начините на потребление. Много повече домакинства в сравнение с 2020-2021 г. бяха принудени да живеят от заплата до заплата без да могат да спестяват“, поясни Николов. 

Средната класа по думите му е тясно свързана с идеята за либерална демокрация.

"Предишния строй се грижеше все за бедните и работниците, те бяха възприемани като гръбнака на обществото, докато в свободния капитализъм идеята за самоиздържащия се човек, за предприемача или пък за професионалиста е по-скоро това, което се възприема като основата на социалния строй. Много е трудно обаче да се правят политики, насочени към средната класа. Няма как да правим нещо, което таргетира половината население. Много по-често фокусът са по-скоро бедните, защото те са много по-ясно дефинирани, с много по-лесно определими проблеми и ясно дефинируеми казуси. Към бедните са насочени помощите, мерките за интеграция на пазара на труда и всичко останало“, коментира Адриан Николов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg