Ние сме в ситуация, в която без официална бюджетна процедура може да се променят данъци и социални плащания, да се променят закони, с които да се възложи на изпълнителната власт да извърши определени плащания.
 
Това обясни в интервю за БНР Лъчезар Богданов, главен икономист на Института за пазарна икономика.
 
"Вкарахме се в доста сложна ситуация, в която хем казваме, че няма нов бюджет, от друга страна НС може да променя в много широка степен различни разходни параметри. Опитът да се избегне този вид политически популизъм не успя.", каза Богданов.
 
По думите му сега отново има "наддаване всеки да предлага нещо популярно", като това е било просто отложено с един месец.
 
Няма как да избягаме от съгласие по разумните предложения, които България може да си позволи като икономика и държава, смята икономистът.
 
Заплатите се вдигат в много от браншовете, така че няма как да избегнем и въпроса защо не вдигаме минималната работна заплата, въпросът е с колко, коментира Богданов.
 
"Има и обратният ефект - вдигането на минималната заплата означава и повече приходи от ДОД и осигуровки. Доста би било странно да имаме частния сектор, който вдига заплатите някъде със 17% и в същото време да имаме политика, която казва – замразяваме минималната заплата.", посочи икономистът.

Нови пенсии и минимална заплата предлагат от догодина

Според него не трябва да бягаме "винаги и всячески от реформа в законите, свързани със социалното подпомагане и различните видове социални помощи".
 

istock
istock

"Там е тема табу. Никой не иска да пипа и да разбута кошера, затова се опитваме по заобиколни начини да водим социална политика през данъчната среда.", допълни той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg