Пенсиите ще бъдат осъвременени с 12% от 1 юли, а заплатите в държавните ведомства - увеличени навсякъде, където миналата година не е имало увеличение. Ново увеличение ще има и за учителските заплати.

Според икономиста Кузман Илиев няма връщане назад от тези социални мерки.

"Обсъждането на бюджета ще бъде като лакмус за държавници. Ние разбираме демокрацията като постоянна сръдня и реално никой не иска да управлява. Бюджетът е основата на една стабилност, икономическа, социална и геополитическа, той е много важна тема. С голямо задлъжняване и ликвидни проблеми се дава негативен знак за инвестиционната среда у нас, може да има опасност от предоговаряне на валутния курс", алармира той пред NOVA NEWS

Застрашена ли е фискалната стабилност на държавата

По думите му отвсякъде трябва да се режат разходи.

"Ако искаме да имаме икономически растеж, трябва да спрем да раздаваме милиони като семки и бонбонки и да се приоритизират инвестициите. Трябва да се замразят някои социални плащания. Можем да се надяваме на рецесия, за да се забави инфлацията, но това не значи, че цените ще паднат", убеден е Илиев. 

istock
istock

Икономистът Преслав Райков сподели опасенията си, че политиката ще надделее и ще видим безумно или прекалено популистко поведение или блокиране на процедурата по приемане на бюджета.

"Политиката на рестрикции на служебния кабинет беше добро решение. Не мисля, че бюджетът ще се върне до 3%. Може тази теза да се използва популистки, а програмите на партиите ще утежнят ситуацията. Не мисля, че 1,8% ще бъде икономическият растеж. Не мисля за адекватно индексация на пенсиите в текущата бюджетна рамка. Така не може да се постигне финансова стабилност", коментира той. 

Според него през есента отново ще има парламентарни избори. "Хората свикна, че държавата ще помага и средствата ще нараснат, така че тези разходи ще се издърпат. Демографската криза държи заложници политиците и техните икономически политици. Трябва да свикнем как да управляваме в такава ситуация, отвсякъде трябва да се орязват разходи. Започна да липсва секторна политика. Краткосрочните харчове се правят с дългосрочни дългове. Много трудно инфлацията ще се върне под 10% до края на годината, вътрешната инфлация беше генерирана с изкривяване на пазара", категоричен е Райков. И допълни, че таванът на цените вероятно ще отвори ниша за сива икономика, а цените да се покачат.

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg