Мартин Димитров от "Демократична България" предупреди, че разходите в бюджета може прекалено много да се повишават. Депутатът участва на събитие за представяне на (Без)Алтернативен бюджет за 2023 г., организирано от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Димитров обаче каза, че повишените разходи може да бъдат с цената на по-високи данъци. В момента няма обобщение на всички разходи, ако те се случат, добави той.

Ще вдигне ли инфлацията приемането на еврото у нас

Старши икономистът в Институт "Отворено общество" Георги Ангелов критикува програмата за компенсиране на небитовите потребители за високите цени на електроенергия, защото абсолютно всички получават помощи.

"На най-печелившата компания ние им даваме социална помощ", изтъкна той. Според него тази програма може да работи, но само за тези, които имат нужда. Само от ограничаването й може да се спестят много милиарди. Ангелов изтъкна, че трябва да се подобри събираемостта, но и разходната част.

БТА

Бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов счита, че големият проблем е, че всеки приема, че няма никакво значение да се правят правилните неща. Той счита, че решенията, които се приемат от различните комисии в парламента, приличат на наказателни процедури срещу служебното правителство. Според него за тази година, с всичките допускания, приблизително превишението на бюджетното салдо трябва да е към процент, процент и половина.

Дацов очаква правителството да успее да завърши годината с под 3 процента дефицит – 2,7-2,8 процента. За следващата година изчисленията показват, че приблизително около 1 процент трябва да бъде отрицателният фискален импулс.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg