Еврозоната приветства напредъка на България към еврото. Ще влезе ли страната ни в еврозоната на 1 януари 2025 г. и има ли връзка между политическата стабилност в страната и приемането на еврото? Темата коментираха икономистът Михаил Кръстев и финансистът Левон Хампарцумян пред NOVA NEWS.
 

Кръстев е на мнение, че влизането ни в еврозоната зависи от критериите, които са заложени в бюджета за 2024 г. По негови думи политиките на правителството, каквото и да е то, едва ли ще се променят.

Икономистът е категоричен, че вътрешнополитическата стабилност не трябва да бъде аргумент за влизането на страната ни в еврозоната. Той допълни, че това няма да се случи по-рано от 1 януари 2025 г., тъй като България не напредва достатъчно бързо по критерия за инфлацията.

Какъв е хърватският опит и готова ли е страната ни да приеме еврото

Хампарцумян също изрази мнение, че политическата стабилност няма отношение към влизането ни в еврозоната. Финансистът посочи, че вероятността страната да приеме еврото на 1 януари намалява.

istock
istock

Кръстев смята, че повишаването на данъци трябва да се избегне.

"Политиците искат да харчат повече, отколкото генерираме", допълни той.

Хампарцумян посочи, че увелечиване на налозите би означавало "да се наторяват неефективните системи", срещу което той е против.

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase