Когато фактите говорят, твърденията и фалшивите опорки мълчат. Вижда се от това, което управителят на Хърватската народна банка каза, че година след влизането на страната му в еврозоната, реално те откриват само ползи от членството си.

Някои от опорките, с които се плашат хората, включително и от партии като БСП и "Възраждане", които пък не участваха реално в дебата, не са верни и цените не са се повишили.

Това заяви пред NOVA NEWS депутатът от ПП-ДБ Деница Симеонова, коментирайки липсата на представители от БСП и „Възраждане” в Комисията по европейски въпроси, в която управителят на Хърватската народна банка Борис Вуйчич представи мерките, които страната му е предприела при въвеждането на европейската валута.

Как икономисти оценяват шансовете за приемане на еврото през 2025 г.
 

По думите ѝ от чутото на дискусията е станало ясно, че "България е на финалната права за влизане в еврозоната".

istock
istock

"Изпълняваме три от четирите критерия. По последния - инфлацията, след разговори с Брюксел, Европейската централна банка и ЕК, министър Василев има резултати, които може да покаже. Те ще може убедително да ни вкарат в еврозотата от 2025 г. От друга страна чисто техническата подготовка е изключително важна. Най-основната информационна кампания трябва да се проведе в момента, в който имаме яснота за датата за влизане и потвърждение за нея", посочи Симеонова. 

Тя коментира и темата с поисканото от председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски извинение от  Кирил Петков, който заяви, че "регулаторите са на ГЕРБ и ДПС".

"На никого няма да се извиняваме. Ние търсим на 100% политическа независимост на регулаторите", категорична е тя. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase