6% годишна инфлация е регистрирана през октомври. Само за месец, спрямо септември, поскъпването е 1,8 на сто, става ясно от данните на Националния статистически институт. 

На месечна база поскъпване има при храните, напитките, лекарствата, облеклото, горивата, вкл. въглищата и дървата за огрев. При облеклото и обувките увеличението на цените прехвърля 8 на сто. За отделните видове бензини поскъпването е около 4%.

Цената на централното газоснабдяване е 26,5% по-висока. При различните групи хранителни продукти прави впечатление ръстът на цената на млечните продукти, както и на някои видове месо и зеленчуци. Кафето и чаят също са по-скъпи спрямо септември. На годишна база инфлацията достига 6%. От началото на годината до момента - 5,4 на сто. 

Строителните материали поскъпват драстично

Според актуализираната есенна прогноза на Министерството на финансите до края на годината общото поскъпване на цените ще бъде 4,5%

Междувременно финансовото министерство предложи за продан държавни ценни книжа за половин милиард лева.

Ако и този път емисията бъде одобрена в предложения обем, общият дълг от началото за годината ще бъде 3,3 милиарда лева при годишен лимит от четири и половина милиарда.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg