От месец декември 2020 г. до месец ноември 2021 г. се наблюдава галопираща инфлация в цените на всички видове основни строителни материали, електроенергията и горивата, които се търгуват на борсите. Това показват данни на Камарата на строителите.

Най-фрапиращо е покачването на цената при металните изделия - арматура, стоманени заготовки, ламарина, където годишният ръст на цените до края на септември т.г., е от 57% до 75%, а средногодишната инфлация е вече над 42%. Поскъпване с близо 64% се наблюдава и при обработения дървен материал.

Затова ще бъдат въведени национални индекси за цени на основните строителни материали и себестойност на строежите, се разбраха на среща зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков и председателят на Камарата на строителите инж. Илиян Терзиев.

При изделията от пластмаса с 31% са поскъпнали тръбите и фитингите, които се ползват за водопровод и канализация. Кабелите, оборудването за отопление и гипсокартони са повишили цената си с около 20%, а изолационните материали отчитат ръст от над 53%. С близо 57% е поскъпнал промишленият и природен газ, с над 33% рафинираните нефтопродукти, а с близо 36% ел. енергията.

От Камарата прогнозират и ръст на цените на цимента и бетоновите изделия от догодина, заради по-висока цена на тока и природния газ. За сега при тях повишението е от 11% до 15%. Подобна е ситуацията и при керамичните изделия.
 
Според данните на КСБ, средногодишната инфлация в сектор "Строителство" към момента се очертава около 6-7%.

Решено бе да бъде съставена работна група с представители на МРРБ, КСБ, Националния статистически институт, Агенцията по обществени поръчки и др., които да изработят национални индекси за цени на основните строителни материали и основните групи СМР и строежи. По предложение на зам.-министър Граматиков експертите ще трябва да предложат и единни формули за индексация на цените по сключени договори, които да отчитат инфлацията и дефлацията в цената на труда и механизацията.
 

istock
istock

За целта ще се ползва опита на Германия, Великобритания, Дания и др. европейски страни, които имат подобна статистическа система, стъпвайки на възможностите, давани от българското законодателство.

До 40% по-скъпо излиза ремонтът на едно жилище

Зам.-министър Граматиков коментира, че в рамките на 30 дни могат да бъдат направени необходимите предложения, които да се одобрят от следващото Народно събрание, както и да се приеме специално Постановление на Министерския съвет.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg