Новото строителство поскъпва с 25 на сто заради ръста в цените на строителните материали. В интервю за БТА председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев изчисли, че оскъпяването на крайния продукт ще е над 25%, тъй като между 60 и 70% от стойността му са материали.

По думите му, през последната година се отчита поскъпване на материалите между 30 и 100%.

"Ако се създаде механизъм, при който на всеки етап се актуализират основните ценови компоненти, които формират цената на строителния продукт - на горивата, материалите, почасовите ставки, минималната заплата, на механизацията, може да се получи реалната цена на строителния продукт към днешна дата", коментира и Терзиев.

Ръстът в цената на металите е над 100 процента, на бетона – 30 на сто, а на различните видове изолации средно около 40 на сто, уточни Терзиев.
Същевременно се увеличават и разходите за заплати, които трябва да се предвидят от работодателите в строителството, за да се предотврати изтичането на кадри в други европейски страни, допълни Терзиев.

Инвестиционният процес в строителството продължава да е затруднен от административните тежести в страната, изтъкна Терзиев и посочи, че времето за получаване на разрешение за строителство в Германия отнема 55 работни дни, докато в България - 650 работни дни. Ако не направим нормативни промени, ще изгоним всички външни инвеститори, коментира Терзиев.

Масово купуват имоти в София преди първа копка

Председателят на Камарата не изключи фалити в бранша заради кризата. Сега има случаи, при които са подписани за частни поръчки договори с аванс, при които се гарантира цена напред, и в момента за тези фирми е по-изгодно да се откажат и да фалират, отколкото да продължат да работят, каза Терзиев.

istock
istock

Той даде пример с фирма, която планира да строи голям строителен обект от жилищното строителство и е готова да плати половин милион лева неустойка, но да не продължи да работи при тези цени, за да не фалира.

Затова от КСБ настояват държавата да въведе механизъм, какъвто има в други европейски страни, при който според формула да се индексират цените на вече сключените договори за строителство, както с частни, така и с държавни възложители. Индексацията да е в двете посоки – увеличаване стойността на договора при драстичен ръст на разходите и съответно намаление при спад на цените, предлагат от бизнеса.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg