През декември 2021 г. инфлацията на годишна база в нашата страна се ускори до 7,8% от 7,3% през ноември, показват данни на Националният статистически институт. Това е най-високата инфлация на годишна база от декември 2008 г.

Спрямо ноември покачването на потребителските цени е с 0,9 на сто.

Средногодишната инфлация за периода януари - декември 2021 г. спрямо периода януари - декември 2020 г. е 3,3%.

Пик на инфлацията тази година прогнозират експерти

През декември спрямо ноември миналата година има увеличение в почти всички групи стоки и услуги. По-високи са цените при хляба, повечето видове месни и млечни продукти, както и при редица плодове и зеленчуци. Поддръжката на дома също е поскъпнала спрямо месец по-рано, сочат данните на националната статистика. Увеличение има при медицинските и стоматологичните услуги.

Графики на инфлацията на месечна и годишна база

 

1,4% е общото месечно поскъпване при храните, безалкохолните напитки през декември спрямо ноември, сочат данните на НСИ.

При облеклото и обувките има намаление на цените на месечна база с 0,8%, докато при жилища, вода, електроенергия, газ и други горива - увеличение с 0,7%. Слабо увеличение с 0,1% има при цените в здравеопазването, докато транспортните цени се повишават с 0,7 на сто.

Най-силен ръст през декември бележат цените в сферата на развлеченията и услугите - скок с 4,7 на сто спрямо ноември.

Увеличение със 7,9% през декември има при цените за централно газоснабдяване, с 1,2% при газообразните горива за битови нужди и с 9,8% при цената на въглищата.

Инфлацията е по-голямата заплаха от пандемията

Минимално надолу са се придвижили цените на горивата, автомобилните застраховки и някои видове козметични изделия.

Средногодишната инфлация за периода от януари до декември миналата година спрямо същия година по-рано е 3,3 на сто.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през декември нараства с 0,8% на месечна база, докато хармонизираната потребителска инфлация на годишна база се ускори до 6,6% от 6,3% през ноември.

Хармонизираният индекс на потребителските цени е сравнима мярка на инфлацията на държавите от ЕС. Той е един от критериите за ценовата стабилност и за присъединяването на България към еврозоната.

Средногодишната хармонизирана инфлация за периода януари - декември 2021 г. спрямо периода януари - декември 2020 г. е 2,8 на сто.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg