През декември годишната инфлация в нашата страна стабилизира на ноемврийското ниво от 16,9%, сочат данните на Националния статистически институт.

На месечна база обаче има повишение на потребителските цени с 0,9% спрямо ноември, когато инфлация нарасна с 0,8%.

Сериозно поскъпване през последния месец на годината се наблюдава при потребителската група "развлечения и култура" (месечен ръст с 8,5%). В здравеопазването цените нарастват с 2,2%, а в ресторантьорския и хотелиерския бизнес - с 1,4%.

Растеж на БВП на България прогнозира банка у нас за 2023г.

При някои групи храни и напитки също има увеличаване на цените, като поскъпването на хранителните продукти и безалкохолните напитки е с 1,0% спрямо месец по-рано.

Транспортните цени обаче се понижават с 2,3%, а тези за облекло и обувки - с 1,2%. Спрямо година по-рано ценовият растеж при транспорта се забавя през декември до 8,1% от 11,4% през ноември, а за облекло и обувки - до 7,6% от 8,1%.

За разлика от тях, разходите нарастват по-бързо за отдих и култура (14,8% спрямо 10,8% през ноември) и за здравеопазване (8,7% спрямо 6,6%).

По традиция през последния месец на годината, когато са коледните празници, винаги се наблюдава малко по-висока инфлация.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през декември пък нараства с 0,8% на месечна база, докато хармонизираната потребителска инфлация на годишна база остава на ноемврийското ниво от 14,3%.

Хармонизираният индекс на потребителските цени е сравнима мярка на инфлацията на държавите от ЕС. Той е един от критериите за ценовата стабилност и за присъединяването на България към еврозоната.

Икономист: Доходите растат и гонят инфлацията, но това е изкуствено

Индексът на цените за малката кошница пък се повишава през декември 2022 г. с 1,2% спрямо месец по-рано и с цели 22,8% от началото на годината, след като през първите единадесет месеца на 2022 г. инфлацията в малката потребителска кошница се повиши с 21,4% спрямо същия период година по-рано.

През декември 2022 г. цените на стоките и услугите от малката кошница за най-нискодоходните 20% от домакинствата са се променили спрямо предходния месец, както следва: увеличение с 1,0% при нехранителните продукти, повишение с 1,5% на цените на хранителните продукти и с 0,5% на услугите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg