Лихвите трябва да останат високи. Това заяви пред Радио "Фокус“ инвестиционният консултант Цветослав Цачев от "ЕЛАНА Трейдинг“.

"Защото те трябва не само да преборят тези страхове за инфлацията, тези нагласи за това, че инфлацията може да се върне, но най-вече те трябва да спрат безнаказаното увеличение на дълговете, което най-вече виждаме в държавния сектор и в САЩ, и в Европа. САЩ с голямо закъснение вече дава сигнал, че за да се спре това безотговорно харчене на пари лихвите трябва да останат високи. И това започва да се вижда като все повече и повече разходи за лихви в държавния бюджет", смята Цачев.

Според Цветослав Цачев един от основните рискове, които могат да се появят през есента, и този риск се забелязва на доста финансови инструменти на пазарите, които отчитат опасността от такова събитие, това е липсата на консенсус за бюджета на САЩ за следващата финансова година.

Вдигане на лихвите, очакват банки и финансови посредници


"И неприемането, липсата на този бюджет може да доведе до спиране на дейностите на някои държавни институции, рейтинговите агенции ще свалят рейтинга,  да скочи още стойността на финансирането чрез държавния дълг, и това да пренесе върху останалите пазари. Това е един сериозен риск за есента.“ ЕЦБ действа в противоположна посока, каза още инвестиционният консултант, като разясни, че това, което ЕЦБ дават като сигнали, е че лихвите трябва да спрат да се покачват, защото забавянето на икономиката вече е доста сериозно.

istock
istock


"Притесненията за икономиките на Стария континент, особено за Германия са най-сериозни. Ако прогнозите на Ifo индекса продължат да бъдат, че следващите 6 месеца бизнесът ще продължава да се свива, това ще бъде много негативно, защото това означава не само, че рецесията ще продължи, но и че ще се влошава.“

На азиатските пазари няма много сериозен спад на акциите, каза още Цветослав Цачев:

"Ако погледнем това, което се случва в Хонконг – пазар, в който има най-малко ограничения от китайските власти, там натискът е сравнително слаб, но той се вижда реално от февруари месец насам. Оттогава виждаме едно поевтиняване, което наближава 20%, но то става постепенно и бавно.“

Според него проблемът в Азия е с пазара на жилища:

"Проблемите с голямата задлъжнялост на тези инвестиционни и строителни компании в Азия не се решават, те и не могат да се решат сами без реално държавата да налее страшно много пари в тези компании, което никое правителство не изявява желание да подкрепя пазара на имоти и да стимулира не само цените, но и покупките и новото строителство.“ Този проблем ще продължи дълго време смята още Цветослав Цачев.

istock
istock


Цветослав Цачев изрази мнението, че покачването на цените на петрола е неравновесието, което дълго време се изгражда със Зелената сделка и политиката към преминаване на все повече и повече към електрически автомобили, електрически транспорт.

"Това доведе до спиране на частните инвестиции в развитието на този сектор. Това е тенденция в целия свят, като последните прогнози са, че към 2030 година недостигът ще бъде 7 млн. барела на ден, което означава, че цената ще скочи изключително силно, защото ще накара потреблението да се свива и да се търсят алтернативи. Това е причината, която кара инвеститорите да натискат цената към 100 долара.“  

Ще стигне ли петролът 100 долара за барел

Поради тази причина са добри инвестициите в дългосрочен план в технологични компании, като примерно "Тесла“, произвеждаща електромобили, защото техният пазарен дял и производството на новите технологични компании се увеличава значително и те стават все по-силни играчи, каза още Цветослав Цачев.

"В момента съм предпазлив към представянето на фондовите пазари, защото смятам, че още не е приключила тази корекция, която започна август месец. Но сезонно ситуацията изглежда добре. Сега имаме повишаване на доходността на държавните облигации. Смятам, че тази година ще си струва да се насочат пари към облигациите, когато продължат да поевтиняват, а в същото време могат да се държат някои интересни сектори и акции, включително технологичните гиганти, поне до края на годината,“ категорично заяви инвестиционният консултант Цветослав Цачев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg