Проектът за бюджет на служебния кабинет, представен в събота, показа, че ако не се вдигнат данъците, държавата ще е на червено с недостиг от 12 милиарда лева. Двете най-големи партии в парламента реагираха остро. Има ли игра с числата?
„Няма предложения за значителни изменения на данъците и осигуровките, това е основният проблем”, коментира Ваня Григорова икономически експерт, КТ "Подкрепа" по Нова телевизия.
 
„Точно хората, които много настояват да влезнем в Еврозоната, настояват и за „африкански” данъци”, коментира още тя.
 
„За пръв път от 25 години, може би и повече, имаме изпълнителна власт – в  частност Министерството на финансите, която не предлага финансова дисциплина”, посочи Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика. По думите му излиза, че за 8 месеца нищо не се е променило, тъй като са обявени същите числа за дефицит, както тогава.

Бюджет с 6,4% дефицит внася служебното правителство

„Този свръхдефицит е при едни оптимистични прогнози за ръста на БВП, значително по-висок, отколкото прогнозират международните финансови институции и Българската народна банка”, заяви Васил Велев  от Асоциация на индустриалния капитал в България.
 

istock
istock

По думите му трябва да се режат разходи и да се търсят приходи. "Трябва правителство на широка парламентарна основа, което да приеме и някои непопулярни мерки", посочи още Велев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg