Доходите у нас са увеличени толкова, че компенсират инфлацията. Мнението е на социалния министър Георги Гьоков. В студиото на „Здравей, България” той каза, че внимателно слуша критиките към правителството.
 
„В голяма степен хората са прави. За съжаление, нещата в България стават бавно. Президентът е прав, че времето изтича. Но когато правим бързо нещата, понякога бъркаме. Така в пенсионната система направихме доста грешки”, коментира Гьоков.
 
Той коментира, че към правителството има огромни очаквания и то се опитва да отговори на тях. „Приемаме критиките, но трябва да се отчита и усилията, които се правят от това правителство, включително в социалната сфера. Създадохме огромни очаквания в обществото, трябва да ги изпълняваме. Критиката в известна степен е основателна”, заяви Гьоков.
 
Той призна, че инфлацията е сериозен проблем. „За 2021 средногодишната инфлация е 2,9%. Това са статистически данни, не съм ги измислил аз. Доходите са увеличени толкова, че компенсират инфлацията.
 
Дори ако вземем и максимално споменатата от 9,1%, която е инфлация през януари 2022 година спрямо януари 2021 г., пенсиите са средно увеличени с 12,8%, минималната работна заплата ще се вдигне с повече от 9,8%”, каза Гьоков.

Доходите ни растат, но също и разходите

Евентуалната актуализация на Държавния бюджет в средата на годината би компенсирала скока на цените и високата инфлация, смята още Георги Гьоков.

istock
istock


„Не случайно пенсиите се актуализират спрямо инфлацията, като се взема средногодишната през предходната година. Ние сега компенсираме 2021 г. Хубавото на този бюджет е, че правителството предвижда да бъде актуализиран в средата на годината. Надявам се да бъде отчетена и инфлацията през тази година и да се вдигнат всички социални плащания”, каза Гьоков.
 
„Мисля, че икономиката ни няма да е все в такава рецесия, ще има икономически подем. Битката с бедността преминава с развитие на икономиката”, коментира още Гьоков. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg