Комисията за защита на конкуренцията не разреши и на "Еврохолд" да купи българските активи на ЧЕЗ.

Това се посочва в съобщение на антимонополната комисия, качено на сайта й. Преди това комисията отказа и на „Инерком“ да придобие същите активи.

Цената на тока ще се вдига

На база постъпилата информация и доказателства в хода на проучването комисията е установила, че сделката с „Еврохолд“ ще породи конгломератни ефекти на застрахователния пазар и на електроенергийния сектор.

Планираната сделка ще доведе до съществено увеличаване пазарната мощ на концентриращите се предприятия, които ще имат възможност да действат в значителна степен независимо от своите конкуренти.

„Еврохолд“ планира финансиране от 3 западни банки в сделката за ЧЕЗ

Въз основа на цялостния анализ комисията заключи, че обединяването на опита, икономическия ресурс и пазарните позиции на концентриращите се предприятия в електроенергийния и застрахователния сектори ще доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група и значително възпрепятстване на ефективната конкуренция на съответните пазари.

Решението на КЗК може да бъде обжалвано в 14-днвен срок пред Административен съд - София област.

 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg