Втори пореден месец бизнес климатът в България запазва равнището си, показва справка в Националния статистически институт.

През юли общият показател остава на нивото си от юни (+0,1 пункта до 26,1 на сто), а повишение на съставния показател се наблюдава в търговията на дребно и сектора на услугите, докато в промишлеността е регистрирано намаление. Единствено в строителството съставният показател запазва равнището си от предходния месец.

През юни бизнес климатът запази стойностите от май, когато регистрира ръст с 4 пункта на месечна база, като спрямо април НСИ отчете ръст на показателя във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги, докато през юни оптимизъм имаше само в търговията на дребно, сочи справка в НСИ.

Драстични разлики в цената на храните у нас

Сред основните затруднения за предприятията, отчетени от НСИ през юли, продължават да са несигурната икономическа среда, недостатъчната работна сила, цените на материалите. През юли в сектор "Строителство" се появява ново притеснение, свързано с увеличаването на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Мениджърите предвиждат запазване на равнището на продажните цени през следващите три месеца - в промишлеността, строителството, търговията на дребно, услугите.

istock
istock

След като през януари 2023 г. общият показател на бизнес климата запази приблизително нивото си от декември 2022 година, стойностите му леко се повишиха през февруари - с 1,4 пункта, спрямо предходния месец, през март бизнес климатът запази равнището си от февруари, а през април 2023 г. бе отчетено повишение с 0,7 пункта в сравнение с предходния месец, показва справка в НСИ. 

Най-чувствителното влошаване на бизнес климата в страната бе отчетено от националната статистика през април 2020 г., в условията на извънредно положение в страната. Тогава бизнес анкетите на НСИ показаха влошаване на стопанската конюнктура във всички наблюдавани сектори. Общият показател на бизнес климата отбеляза спад с 41,7 пункта спрямо нивото си от предходния месец, което бе с 37 пункта под дългосрочната средна стойност за последните десет години и с 4,4 пункта над дългосрочния минимум, отбелязан през февруари 1997 година.

БНБ с нова прогноза за цените и заплатите

През юли съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се понижава с 0,6 пункта. Показателят "бизнес климат в строителството" остава на равнището си от юни. "Бизнес климатът в търговията на дребно" се увеличава с 0,7 пункта. През юли съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" нараства с 1,1 пункта.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg