Министърът на финансите Асен Василев заяви по време на парламентарния контрол, че по всяка вероятност мярката 60 на 40 ще отпадне. Според него няма предпоставки тя да бъде активирана отново след срока на действието й:

"Моята препоръка би била, мярката 60 на 40 да приключи на 30-ти юни и повече да не бъде активирана, освен ако няма нова Covid вълна. Няма предпоставки да се активира тази мярка, тя продължава да работи три месеца след края на епидемичната обстановка и пандемията".

Мораториумът върху цените на ток, вода и парно няма да се удължава

"В момента заболеваемостта е доста по-ниска, смъртността е доста по-ниска. Няма ограничителни мерки към секторите. Най-вероятно април, май, юни няма да има почти никакви ограничителни мерки, ако се запази тази епидемиологична обстановка - така че, мярката 60:40 си е свършила работата", допълни той.

Агенция по заетостта
Агенция по заетостта

Финансовият министър припомни, че в средата на годината се чака нова актуализация на бюджета, която трябва да разпредели още средства за компенсации в сектор туризъм.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg