Министърът на икономиката Лъчезар Борисов съобщи пред журналисти, че по линия на икономическото и на социалното министерства интервенцията в подкрепа на бизнеса заради коронакризата е на стойност около 1,6 млрд.лева.

Още 400 млн. лева са в ход - договорени, обещани, въпрос на работа е, допълни министърът, който представи пред членовете на ресорната парламентарна комисия изпълнението на програмите за подкрепа на българския бизнес за преодоляване на икономическите последствия от пандемията.

Министър Борисов: Безлихвените кредити може да бъдат удължени до септември

Общата интервенция от двете министерства, като не се говори за свършената работа през централния бюджет, е 2 млрд. лева, уточни министърът.

Той съобщи, че по една от процедурите се очаква бизнесът да представи отчетите си и да получи средствата, по друга процедура има подписани договори, но тя е инвестиционна и по нея фирмите трябва да представят свършена инвестиционна дейност и веднага ще получат средствата. Ускорено се работи с НАП, сега се разплащат средства и по резервния списък на микропредприятията, допълни министърът.

istock
istock

Само за последните десет дни това, което е стигнало до бизнеса е 60 млн. лева, каза министърът.

Той напомни, че миналата година за всички противоепидемични и антикризисни мерки средствата през централния бюджет бяха на стойност 2,8 млрд. лева, а тази година - към три милиарда лева. Според него мерките са дали ефект, защото се поддържат едни от най-ниските нива безработица в ЕС и сега по данни на Агенцията по заетостта тя е 7 на сто, а в Испания - над 16 на сто, при 40 на сто младежка безработица.

Осигуряват работа на близо 15 000 безработни през 2021г.


Освен това страната ни приключва 2020 г. с много добри финансови и макроикономически показатели, допълни министърът, като напомни, че страната ни е имала най-либералните в Европа противоепидемични мерки, което също е било в подкрепа на работата на бизнеса. Приключваме годината може би сред единствените държави в ЕС, която запази своето потребление като фактор на икономическия растеж, изтъкна министърът.

istock
istock

В отговор на въпрос министърът каза, че върви разплащането през НАП към бизнесите, които са затворени заради противоепидемичните мерки, и допълни, че по данни на социалния министър всичко за пропуснатите месеци вече е разплатено по мярката "24 лева", която вече има нов дизайн.

Министърът каза, че в края на миналата седмица е имал среща с представителите на ресторантьорския бранш. Споразумяхме се, че ако продължат мерките от гледна точка на противоепидемичната им част, ние ще продължим икономическите мерки, каза министър и допълни, че като икономически министър смята, че колкото по-бързо заработи бизнесът, ще е по-добре, но трябва да има и баланс със здравето на хората.

Ще доведе ли "отварянето" до ръст на заетостта


Министърът информира, че е препратил до здравния министър писмото с исканията на Интер експо център за яснота за работата на този бранш през пролетта.

В отговор на въпрос министърът каза, че се очаква утре, най-вероятно онлайн, да има среща с работодателските организации, като сред обсъжданите теми ще са мерките, които тепърва ще бъдат приложени за бизнеса със средства по Инициативата на ЕК - REACT-EU.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg