В условия на пандемия в края на миналата година Ловеч отчита по-ниска безработица в сравнение с края на 2019 г. В Бюрото по труда има обявени свободни работни места.

„Няма ден, в който да няма. Стигали сме и до над 200, дори в условията на пандемия“, казва кметът на града Корнелия Маринова. 

Най-висок ръст на безработицата в общината са регистрирали през март миналата година и тя постепенно намалява, за да достигне към 1 януари 5.98%. Според Маринова подкрепящите антикризисни мерки на държавата са дали своя резултат.

Отварят фитнеси и молове в началото на февруари
 

Собствениците на заведения обаче не са така оптимистично настроени. Председателят на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в града Петко Игнатов споделя притесненията за загуба на част от персонала, който не може да стои няколко месеца без заплати. 

Всеки ще се пренасочи към производство или друга дейност, колкото и да не му се отдава и да не му се иска“, коментира той пред БНР.

istock
istock

Игнатов дава пример – „последно сега са изплатени 24 лева от ноември месец, първо плащане е извършено сега за тези служители, които са в неплатен отпуск“. Някои от готвачите например са заминали да работят в курортите с отворени заведения.

Вече има обяви за продажба на хотели и ресторанти. Този, който има заеми, няма да издържи. Който е под наем, също няма да издържи“, прогнозира Петко Игнатов. 

Няма да доказваме пред НОИ че сме безработни

Ловеч е позитивно изключение от общата ситуация, коментира в предаването „Преди всички“ Георги К. Първанов, специалист по човешки ресурси и член на борда на Българската асоциация за наемане на хора. По думите му огромният скок на безработицата е в големите градове.

„Без мерките на държавата щяхме да стигнем 18%, ако не и повече, безработица – нещо, което е направо много страшно“. 

Годината стартира доста негативно. През първата седмица на януари добавихме 15 хиляди нови безработни, изтъкна Първанов. Той цитира официална статистика, според която за почти година от началото на пандемията загубата на работни места възлиза на 150 хиляди.


Според мен реалната цифра е около 200 хиляди. По мои сметки може би сме на около 12-13% безработица“. 

Дори при отварянето, което очакваме, то няма да доведе до бърз ръст на заетостта, категоричен е Георги Първанов. 

Колко изгубиха работата си от началото на Covid кризата у нас

Хората няма да посещават особено често в началото нито моловете, нито фитнесите, нито ресторантите и много бизнеси, които на ръба са оцелявали и са си правели сметка, че ще се възстановят бързо, също могат да бъдат загубени“. 

Бизнесите, които оцеляват и бързо са се преориентирали в новата среда, са свързани с онлайн сферата, медицината и фармацията, IT индустрията, посочи Георги Първанов. 

Виждаме криза, каквато не сме свикнали. Ще трябва да се пренапишат учебници по икономика. В криза би трябвало борсите да са надолу, имотите, а те са нагоре. Много странно е това, което се случва“, обобщи Първанов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg