Не мисля, че това е възможно да влезем в Еврозоната в средата на годината. Това коментира финансистът Любомир Каримански в предаването „Събуди се”.

Вчера премиерът Денков каза, че е възможно да поискаме отлагане на преразглеждането на фактора инфлация и евентуално влизането ни в Еврозоната да не бъде януари, а юли.

Каримански обаче смята, че такава практика няма в ЕС - държава да е приета по средата на годината.
 
„Второ - всичко онова, което трябва да бъде съобразено с така наречените Маастрихтските критерии, те не са по средата на годината или не се отчитат към някаква междинна полугодишна отчетност. Според мен е притеснително, че самото правителство вижда, че към доклада, който трябва да излезе през юни, ние няма да можем да изпълним критерия за инфлацията”, каза Каримански.

„Ако наистина целта ни е 01.01.25 г., то виждаме, че това е трудно изпълнимо заради критерия за инфлацията. Няма как да искаме на 01.01.25 г. да бъдем приети, а в същото време четох, че премиерът искал септември месец да оценим инфлацията. Това е недопустимо, никой няма да мине към такава стъпка в навечерието на евроизбори”, каза Каримански.

Еврото става валутата в България, гласуват в НС

Според него до юни е почти невъзможно да се справим с критерия инфлация. „За 2023 г. тя е 9,5%. Ако трябва докладът да е готов юни, то трябва до април да следим средногодишната инфлация. Дори да е отрицателна, не съм сигурен, че ще постигнем този критерий дотогава”, каза Каримански.
 

istock
istock

„Притеснява ме дали в България няма да има един гръцки сценарии. Тогава имаше съмнения за манипулация в националната статистика на Гърция. Гледайки някои от данните за БВП, за данъчни и неданъчни приходи, за разходите на държавата, имам съмнения за нарастването на числото на БВП. Трябва международен и европейски одит. Искам да бъдат потвърдени тези данни. Но това са мои съмнения”, каза Каримански.
 
Според него приемането на България в Шенген по въздух и вода не се отразява на икономиката или ако се отразява, е минимално и пренебрежимо.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg