Международният валутен фонд отбелязва, че глобалната икономика се възстановява от ударите на Covid-19 по-бързо от очакваното, но предупреждава, че скок на лихвените проценти може да се отрази много болезнено на по-слабите икономически държави, информира БНР.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви на един oт форумите от традиционните пролетни консултации със Световната банка, че тенденцията за мощен ръст на икономиката на Съединените щати има принципно положително влияние върху останалия свят.

МВФ очаква БВП на България да нарасне

Но има опасност някои държави, които по-бавно отварят икономиките си, да пострадат, ако американският ръст доведе до скок на лихвите.

Георгиева призова председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл да обясни по-ясно как възнамерява да контролира инфлацията. Защото според нея пазарите имат доста по-различни очаквания от тези на американската администрация и тласкат нагоре доходността на облигациите.



Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева подчерта значението на глобалните усилия за имунизация срещу Covid-19, като заяви, че в момента "ваксинационната политика е икономическа политика".

МВФ изчисли, че глобалната продукция може да се увеличи с над 9 трилиона долара до 2025 г., ако "всички са ваксинирани по-бързо", посочи още тя.

Кристалина Георгиева: България се справя добре в пандемията

"Не мога да се сетя за по-добро съотношение цена-качество през тази и следващата година, отколкото инвестирането в ускорени ваксинации", отбеляза шефът на МВФ.

Кристалина Георгиева добави, че правителствата трябва да продължат да предоставят парична и фискална подкрепа, докато няма "траен изход от кризата", предупреждавайки, че изтеглянето на помощта твърде скоро вероятно ще намали икономическото възстановяване.

istock
istock

Управляващият директор на МВФ също така заяви пред репортери, че е насърчена, че САЩ и Китай - двете най-големи икономики в света - споделят последователна гледна точка относно техните перспективи за възстановяване и тяхното "признаване на отговорността, която те имат за положителното въздействие върху останалите икономики".

"Подобно на пътниците в самолет, в който всички ние сме пътници, е важно те да работят в синхрон. Тогава можем да летим по-бързо и да стигнем по-нататък", каза Георгиева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg