Международният валутен фонд в България одобри по-големите правителствени харчове в отговор на кризата, настъпила заради пандемията от Covid-19.

Това стана ясно в края на редовната мисия на фонда. Според ръководителят ѝ Джейу Лий увеличаването на пенсиите и заплатите в публичния сектор е мярка, която ще е от помощ за овладяване на кризата, но в средносрочен план трябва да е обвързана с мерки за фискална консолидация:

Кристалина Георгиева: България се справя добре в пандемията

"Увеличаването на пенсиите и заплатите в публичния сектор не като временна мярка е решение в средносрочен план, която трябва да има и своето фискално измерение, ако бяхме в нормални обстоятелства. Само че настоящата ситуация не е нормална, заради което може да се намери аргумент, че подобна мярка може да почака година или две. В средносрочен план, когато пандемията е зад гърба ни и когато икономическото възстановяване е силно, ще бъде необходима фискална консолидация, за да се постигне дефицит, който се очаква да бъде 1,8 на сто през 2023 година. В средносрочен план това ниво трябва да бъде сведено до нулево".

istock
istock

Трябва ли да помислим за промяна на данъчния режим е един от въпросите, на които Лий не даде еднозначен отговор:

"Това вече е пример за действие, което има ефект върху приходната и разходната част. Когато говорим за засилване на приходната част, трябва да обърнем внимание както на подобряването на събирането на данъците, така и на данъчния режим. По отношение на разходите, винаги има място за подобряване на ефективността им".

Mинистърът на икономиката: В топ 3 по финансова стабилност сме​​​​​​​

Неравенството в доходите все още е много сериозен проблем в България

Според фонда предприетите по-високи харчове в социалната сфера за догодина биха били от полза, но е необходима цялостна реформа в социалната сфера. Също така трябва да се инвестират повече средства в сектора за образованието, категорични са от МВФ

istock
istock

Експертите предупреждават, че нивото на необслужваните кредити ще отбележи ръст, а у нас то и преди кризата бе по-високо от средното за Европа.

МВФ: Без ваксина кризата няма да приключи

МВФ посочва, че към текущия момент прогнозира българската икономика да се свие повече в сравнение с прогнозата, представена в доклада за Перспективите пред световната икономика (World Economic Outlook), публикуван през октомври 2020 г.

"Очакваме безработицата да се увеличи, но, благодарение на сериозната подкрепа с мерки, не много рязко. Фискалният дефицит очакваме да бъде по-нисък от планирания, отчасти в резултат на стабилното изпълнение на приходната част, а салдото по текущата сметка би следвало да остане на излишък", отбелязва още мисията на МВФ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg