Над една пета от българската икономика е в сивия сектор, показва изследване на Асоциацията на индустриалния капитал и Националния център "Икономика на светло".

За 2021 г. композитният индекс "Икономика на светло", чрез който измерва светлата част на българската икономика, е на ниво от 78,40 пункта спрямо 77,49 през 2020 г. Година преди началото на коронавирусната пандемия стойността му беше 78,54 пункта.

Ще замръзнат ли доходите ни през зимата

От АИКБ отчитат, че през 2021 г. основните причини довели до изсветляването се дължат на възстановяването на българската икономика, която отчете ръст на БВП от 7,6% след спада, който бе отчетен година по-рано заради Covid кризата и въведените локдауни. Сред негативните фактори, които са възпрепятствали още по-голям ръст, АИКБ отбелязва безпрецедентното увеличаване на цената на електроенергията, започнала през четвъртото тримесечие на 2021 г.

От 2010 г. светлата част на икономиката е нараснала с 15 процентни пункта – от 63,35% на 78,40%, респективно сивият сектор се е свил до 21,60%.


"Смятаме, че усилията не трябва да отслабват, докато не постигнем устойчиви стойности под 15%. Това означава още над 4 млрд. лв. приходи в бюджета при равни други условия“, заяви председателя на УС на АИКБ Васил Велев.

Тенденцията показва изсветляване за последните 10 години, но България остава с най-висок дял неформална икономика в Европейския съюз.

По-големият проблем остават сивите практики на трудовия пазар, обяви авторът на изследването, проф. Стефан Петранов:

Кои българи работят най-често за пари в брой, без осигуровки

"По отношение на основната работа имаме видимо подобрение, официално се сключват повече договори и тези, които се сключват, са върху пълното заплащане, няма заплати "в плик", но при допълнителната работа нещата са се влошили".

istock
istock

Тенденцията на висок дял сиви практики на трудовия пазар остава в секторите на услугите, хотелиерство, ресторантьорство, строителство и селско стопанство

За 2021 г. под-индекса "Заетост на светло" достигна 82,08 пункта, нараствайки с малко над 4% спрямо 2020 г. Стойността му в предкризисната 2019 г. беше 78,87 пункта.

Според АИКБ основният фактор, който е повлиял за високата стойност на "Заетост на светло" е антикризисната мярка "60/40". Тя е била силен мотиватор за голяма част от компаниите да покажат реалните заплати. Сред другите фактори, които Асоциацията отбелязва, са ниската безработица, дефицитът на работна ръка и ръста на заплатите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg