Повече работни места ще бъдат разкрити у нас по сертифицирани инвестиционни проекти през първото тримесечие на тази година спрямо същото на 2022 г. Това става ясно от отговора на Александър Пулев, служебен министър на иновациите и растежа на депутатски въпрос.

От данните става ясно, че за периода от януари до март 2023 г. броят на проектите, както и размерът на инвестициите и предвидените нови работни места са над 15 пъти повече.

Сертифицираните проекти са девет, като предвидените инвестиции са за 152,02 млн. лева, а новите работни места са 336.

За същия период на миналата година са сертифицирани само два проекта за 10,06 млн. лева и 130 работни места. Очевидно е, че сертифицираните проекти са над 4 пъти повече, посочва министърът.

Той допълва, че проектите в процес на сертифициране са 34, с размер на инвестициите от близо 2 млрд. лева и над 3500 нови работни места.

Компании започнаха да съкращават хиляди работници

Работим и по голям брой потенциални проекти, по които с инвеститорите все още се водят преговори, допълва Александър Пулев. Само три от тях са на стойност 4 млрд. лева с предвидени 4000 работни места.

istock
istock

Това са стратегически проекти с национално значение, които при осъществяването си ще променят структурата на икономиката и ще допринесат за значим растеж на брутния вътрешен продукт, уточнява министърът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg