Цяла Европа е в изключителна тежка обстановка на глобална инфлация, на война и икономическа криза и Министерството на иновациите и растежа  (МИР) работи да подпомогне българските фирми, за могат те да продължат устойчивото си развитие, каза пред журналисти Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа.

Той обяви началото на процедурата "Възстановяване на малките и средни предприятия чрез подобряване на енергийната ефективност" с бюджет 136 милиона лева към Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК). Процедурата е насочена към микро, малки и средни фирми в преработващата промишленост. Секторът е сред най-засегнатите от увеличението на цените на електроенергията.

Увеличават се рисковете за българския икономически растеж

Съфинансирането по програмата е до 50 процента. По този начин ще се подкрепят инвестиционни проекти на повече компании. Кандидатстването ще започне на 3 май и ще приключи на 23 май.

БТА
БТА

Фирмите ще имат 11 работни дни преди началната дата за кандидатстване, за да подготвят проектите си. С получите пари ще могат да се купуват дълготрайни материални активи - машини, съоръжения и модерни системи за подобряване на енергийната ефективност.

Списъкът с всички допустими машини и съоръжения е част от пакета за кандидатстване. Компаниите трябва да завършат проектите си в рамките на 10 месеца след сключване на договорите.

Националният план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) получи положителна оценка от Европейската комисия. В програмите, управлявани от МИР, са предвидени 1,3 млрд. лева за помощ на българските предприятия. Планирането за част от средствата е във финална фаза и още в края на юни ще има пари, които да подпомагат компаниите, посочи още Даниел Лорер.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg