Икономически анализатори очакват през следващата година ръст на фалитите на фирми в България с 21 процента в сравнение с 2019-а, съобщава БНР.

Последствията върху компаниите и увеличението на фалитите ще бъдат подобни на вълната от 2009-а, но с разликата, че Covid-19 засяга много повече държави.

Дългите забавяния на плащанията или големият брой клиенти, които не плащат навреме, може да доведе до несъстоятелност на компаниите.

Над 300 хил. запазени работни места с антикризисните мерки

Прогнозите са за 35% увеличение на фирмената несъстоятелност в глобален мащаб и ефект на доминото след пандемията, прогнозират правни експерти, специализирани в сферата на междуфирмената задлъжнялост.

istock
istock

Рискът от фалити покрива почти всички сектори, особено транспорта, автомобилостроенето, туризма и луксозните стоки. Изключения правят само фармацията и IT-сектора, където има по-голяма стабилност.

Ще има ли фалити при хотелиерите

Анализите сочат, че ако през 2019 година бизнесът е чакал средно 60 дни, за да получи плащане по реализирана сделка, то през 2020-а се очаква да се стигне до 66 дни, а през 2021 г.  - до 68 дни.

​​​​​​​Това е срокът, в който реално се блокира оборотният капитал, което ограничава бизнеса да заделя повече ресурс за инвестиции, модернизация и развитие на нови продукти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg