Междинни резултати от годишна анкета на Българската стопанска камара (БСК) показват, че едва един процент от фирмите са проявили интерес към антикризисните мерки, финансирани по линия на Българската банка за развитие (ББР), 4% все още проучват възможностите на програмата, а за 27 на сто мярката е неприложима.

Тези данни представи председателят на БСК Радосвет Радев по време на онлайн среща, организирана от Министерството на икономиката с представителите на работодателските организации.

Кредити за 107 млн. лв на 772 фирми е гарантирала ББР

Целта на срещата бе да се отчете напредъкът по изпълнението на икономическите мерки от МИ и да се обсъдят предложения на работодателските организации за нови мерки за преодоляване на негативните последици от COVID-19.

В хода на преговорите е станало ясно, че към момента Българската банка за развитие има договори с осем банки партньори и над 850 потвърждения за кредити на стойност – 113 млн. лева. От общо 500 млн. лева, разполагаем ресурс.

От мерките през банката вече ще могат да се ползват и големи предприятия. Увеличени са и праговете за кредитиране.

За малките и средни фирми до 1 млн. лева, а за големите предприятия до 2 млн. лева.

БСК
БСК

Българската банка за развитие предоставя гаранция в размер на 80% на всеки потвърден кредит.

По време на срещата са обсъдени и мерките по оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност“.

В кои сектори у нас дават най-високи заплати

По мярката “Безвъзмездна помощ за микро и малките предприятия“ от 3 до 10 хил лева. до момента са разплатени 172 млн. лева.

По процедурата за средните предприятия договорите ще бъдат сключени за около месец.

До десет дни се очаква отваряне на процедурата за ликвидна подкрепа на малки предприятия с оборот над 500 хил. лева за миналата година. А средствата ще бъдат изплатени веднага при сключване на договора, авансово в пълен размер.

В момента се подготвя процедурата за адаптиране на дейността на малките и средни предприятия в условията на Covid кризата и се очаква тя да стартира до края на ноември.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg