На 1 януари 2023 година българите ще започнат да пазаруват с евро вместо с левове.

Това прогнозира министърът на финансите Владислав Горанов.

Той потвърди, че очаква страната ни да влезе във вaлyтния мexaнизъм ЕRМ ІІ, наричан „чaĸaлнятa за Eвpoзoнaтa“, за рождения му ден през април следващата година.

„Там се стои не по-малко от две години“, каза Горанов и посочи, че за 2020 г. думата на годината ще бъде „ERM ІІ“. За тази година пък според финансовия министър думата е „растеж“.

„Разбира се, най-окрупненият показател е ръстът на брутния вътрешен продукт. Очакваме тази година икономиката да реализира ръст от някъде 3.6%, който ще е един от най-добрите в Европейския съюз.

Това няма как да не ни радва, особено в контекста на сътресенията и търговското напрежение между САЩ и Китай, между Щатите и някои европейски държави, което неминуемо се отразява върху очакванията за икономиката“, заяви Горанов.

istock
istock

Що се отнася до изтичането на личните данни на над 5 млн. българи от Националната агенция за приходите (НАП), Владислав Горанов коментира, че няма лоша криза.

„Няма лоша криза, очевидно доста години е подценяван проблемът с киберсигурността.

Като казвам, че няма лоша криза, имам предвид, че веднага след изтичането на информацията се получи среда, в която успяхме да променим законодателството така, че да определим държавната компания „Информационно обслужване“ като системен интегратор на най-критичните държавни системи“, каза Горанов.

Той напомни, че също така беше стартиран един доста сериозен двугодишен проект за цялостно реинтегриране на информационните системи на НАП.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg