Презграничен банков превод в евро от България до друга страна от ЕС вече ще се таксува като вътрешен банков превод в български лева.

Промените влязоха в сила преди ден и потребителите и предприятията в страните членки на ЕС, които са извън Еврозоната, ще правят парични преводи в евро на същите такси, каквито са и при вътрешните банкови преводи в страната.

Новият регламент на ЕС обхваща както банковите транзакции, така и операциите, извършвани през банкомат или ПОС-устройство.

С новите правила се гарантира, че презграничните плащания в евро в държавите членки извън Еврозоната — България, Дания, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чехия и Швеция — ще бъдат на същата цена като вътрешните плащания.

Ако например един български потребител реши да изпрати евро в чужбина, от той ще плаща такса, равна на таксата за кредитен превод в левове на територията на България.

С други думи, таксите за презграничните плащания в евро ще бъдат или много ниски, или нулеви. В момента таксата за банков превод у нас е 3 лв.

istock
istock

"Тези правила ще позволят на всички наши граждани и дружества да се ползват в еднаква степен от евтини презгранични плащания в евро.

Това е положителен и конкретен пример за реалните ползи, които единният пазар може да донесе за европейските потребители", коментира зам.-председателят Валдис Домбровскис, отговарящ за „Икономика в интерес на хората“.

Той даде пример, че ако едно семейство от Румъния, което желае да изпрати пари в евро на детето си — на обмен по програмата „ Еразъм“ в Париж — вече няма да се притеснява за допълнителните разходи, тъй като ще заплаща такса, равна на таксата за вътрешна трансакция в Румъния.

От Комисията съобщават, че ще следят отблизо прилагането на тези правила и ще поддържат тясна връзка с компетентните национални органи, за да се уверят, че те се изпълняват правилно.

Лидер по високи такси е България. Евродепутатът Ева Майдел, по чиято инициатива Европарламентът гласува промените, обяви преди време, че има случаи, при които българските банки взимат такса от 30 евро, за да преведат 10 евро.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg