"Състоянието на публичните финанси е силно притеснително. В резултат на популизма в Народното събрание надухме така разходите, че вземаме пари от Плана за възстановяване и устойчивост и с тях плащаме пенсии. Да, ама тия пари са за инвестиции". Това заяви пред БНР председателят на АИКБ Васил Велев.
 
Според него се правят "много бързи стъпки към фалита на държавата".
 
За президента на КНСБ Пламен Димитров "новината за нашата смърт е силно преувеличена". "От самото начало ние заявихме, от КНСБ, че двете тарифи няма да решат въпроса да се уеднаквят сметките от различните енергоизточници, а ще създадат допълнително проблеми. През този механизъм, който се предлагаше, втората тарифа щеше да бъде равна на пазарната, което значи старт на либерализацията на пазара на еленергията на дребно.", посочи Димитров. По думите му е необходимо час по скоро да се дефинира енергийната бедност и на масата вече на няколко министри има разработка на БАН.
 
"По данни на Евростат са малко над 1 600 000 души, което не е половината българи, но е доста повече от сегашното число. Това е картинката.", допълни той.
 
"Това раздаване на калпак за домакинствата е разхищение на средства", посочи от своя страна Васил Велев.
 
В момента цената на мегават час за бита е 82 лева – и за бедни и за богати и 250 лева за предприятия – три пъти повече, като тук са и болници, училища, театри, музеи. Според разчети на АИКБ реалната цена на микса за бита е от порядъка на 150-180 лева, добави той.

Променят идеята за цените на тока

"Очевидно тази цена - 82 лева, е субсидирана силно за всички, което е неправилно. Както бедни, така и богати ползват тази субсидия и който потребява повече, ползва по-голяма субсидия.", обясни председателят на АИКБ.
 
Според Велев двете тарифи не са били обяснени добре и "има немощ те да се въведат". Време е да се отървем от заблудата "свободен пазар на електроенергия". Пазарът на електроенергия на едро в ЕС е фундаментално сбъркан, затова са всичките тези сегашни екстремни стойности на цената на електроенергията на борсата, при условие, че в България примерно нищо не се е променило и суровината не е поскъпнала, коментира Велев.

istock
istock

"Това е грешка на европейско равнище, която рано или късно ще бъде поправена. И ние сега да продължаваме като папагали да обясняваме как ще преминем всички на свободния пазар 2025-2026 година е точно обратното говорене. Не битът трябва да премине на свободния пазар, а всички трябва да минат на регулирани цени, така както е в Америка.

В Америка пазарът не е безбрежно свободен и затова там цената не скача по този начин и е три пъти по-ниска от българската цена след компенсации", посочи той.
 
Сегашният момент е изключително неподходящ за въвеждане на радикални решения, настоя Пламен Димитров.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg