Оценката на икономическата свобода в България е 70,2, което прави икономиката й 36-та най-свободна в индекса 2020 на фондация "Херитидж".

Общият резултат на България се е подобрил с 1,2 пункта поради увеличаване на резултата за интегритет на на правителството. България е на 19-о място сред 45-те държави в региона на Европа, а общият й резултат е малко над средния за региона и доста над средния за света.

България постига постоянен напредък в икономическата свобода повече от десетилетие и тази година икономиката й най-накрая влезе в редиците на най-вече свободните. Подобрената икономическа свобода се проследява отблизо от стабилния и здравословен растеж на БВП през последните пет години.

Световната банка понижи драстично прогнозата за икономиката ни

За да може българската икономика да се покачи по-високо в категорията на най-вече свободните икономики, правителството ще трябва да приложи реформи, които да отстранят допълнителните недостатъци, които се отразяват в все още ниските резултати на страната за съдебната ефективност и целостта на правителството.

istock
istock

Най-слабите области в оценката за лекота на правене на бизнес на Световната банка за 2019 г. за България са за получаване на електричество и разрешаване на несъстоятелността.

Правителството удължи периода на изчакване, необходим за допустимост за подаване на обезщетения за безработица, но растежът на производителността на труда намаля, констатират от "Херитидж".

Пандемията ще промени необратимо глобалната икономика

Въпреки относителното значение на селскостопанския сектор в България за осигуряване на заетост, се очаква селскостопанските субсидии в ЕС да намалеят.

България е най-добре поставена сред непосредствените си съседи.

След нея е Румъния (38), но вече е в друга категория на умерено свободните страни. РС Македония е в същата категория (41), Сърбия е 65, а Турция – 71. Най-зле е положението в Гърция, класирана на 100-на позиция.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg