България има шанса да реализира потенциала си като енергиен център в Югоизточна Европа, заяви днес в София бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео.

Той говори на организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в Българи (КРИБ) лекция на тема: „Геополитическата значимост на България: След инвазията в Украйна и потенциалът на България като регионален енергиен лидер“.

Над 100% е поскъпнало производството на ток, топлоенергия и газ

"Само защото страната ви реши да откаже да плаща в рубли, (руският президент Владимир) Путин нареди на нефтените си картели да спрат доставките за вас", каза Помпео и добави, че спирането на газа за България е изправило бизнесите пред перспективата да нямат надежден източник на енергия. С отказа си от ядрената енергия и въглищата и с непосредствения преход към енергийни източници, разчитащи на слънцето и вятъра, "ние предадохме собствените си народи", добави той.

istock
istock

"Можем да начертаем нов път и съм уверен, че България ще го направи", заяви Помпейо и добави, че енергийната независимост не трябва да се търси в чужбина, а тук, включително чрез потенциала за добив на шистов газ.

Българската икономика се нуждае от 3 милиарда кубични метра газ на година, а в същото време страната има залежи от 500 милиарда кубични метра, каза Помпео и призова за намаляване на бюрокрацията, така че тези залежи да могат да бъдат добивани на цени, които за всеки български гражданин да може да си позволи.

Шефът на "Шел": Няколко зими може да продължи газовата криза

Днешните фракинг технологиите за добив на шистов газ са много по-чисти от руския петрол, каза Помпейо.

„Не позволявайте на тесногръди, зле информирани, неосноваващи се на фактите аргументи на шепа активисти да унищожат бъдещето на вашите народи“, призова Помпео. 

istock
istock

Най-силното оръжие на Москва са енергийните доставки, смята още американският дипломат, според когото Европа трябва да се освободи от руските доставки и да заложи на собствени източници. Именно в това Помпео вижда и разгръщането на български енергиен потенциал:

„Вие също така ще имате задължението и възможността да бъдете важен партньор във възстановяването на Украйна, когато тази инвазия най-накрая приключи. Катастрофата създава и възможност да се сложи край веднъж и завинаги на руските амбиции и доминация над бившите си партньори. България има възможност да изпълни потенциала си и да се превърне в енергиен хъб на Югоизточна Европа“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg