Цените на жилищата през първото тримесечие на 2023 г. се повишават с 1.6% спрямо предходния период, но годишният им темп на растеж продължава да се забавя до 9.8% предвид високите ръстове на показателя година по-рано. Това се казва в Месечния обзор на българската икономика, публикуван от Министерство на финансите.

Забавянето е най-съществено в София, докато в Пловдив и Бургас се наблюдава дори ускорение, което се дължи на съществуващите жилища. Нарастването на разходите в  строителството също продължи да се забавя до 52.8%, .

Кредитът за частния сектор отчита минимално ускорение на годишния си растеж през май и нараства с 12.1% при 11.9% в края на април. По-високият му темп се дължи на по-бързото увеличение на кредитите за бизнеса, чийто ръст достига 8.3%, срещу 7.9% месец по-рано.

Аналогично на предходните няколко месеца, овърдрафтът продължи да се забавя, докато дългосрочните кредити отново се ускориха и са основният двигател за растежа на кредитите за НФП. Кредитите за домакинства запазват годишния си темп на нарастване от предходния месец от 14.3% и през май. Потребителските заеми се забавят минимално от 11.7% до 11.6%, което е компенсирано от по-високия темп на жилищните кредити (17.8% при 17.6% в края на април).

Среднопретеглените лихвени проценти по кредити се повишават през май, както по кредитите за нефинансови предприятия, така и по тези за домакинства. Цената на потребителските кредити нараства в най-голяма степен – с 18 б.т. до 8.63%. Средните проценти по корпоративните кредити се увеличават с 9 б.т. до 4.56%, a по жилищните – с 4 б.т. до 2.62%. Среднопретегленият лихвен процент по срочни депозити също се повишава (с 16 б.т.) и достига 1.52%.

Какво се случва с лихвите по кредитите у нас

Към края на май бюджетното салдо по КФП е отрицателно, в размер на 0.6% от прогнозния БВП. Общите приходи нарастват  с 9.1% през първите пет месеца на годината, като данъчните приходи продължават да имат най-голям принос, с увеличение от 11.4%. Приходите от преки данъци нарастват с 13.8% на годишна база поради по-високия ръст на приходите от ДДФЛ, с 14.6%, и по-високите приходи от корпоративни данъци, с 12% на годишна база.

istock
istock

Движещите фактори за първото са значителният номинален ръст на заплатите в частния и публичния сектори, подобряването на други показатели на пазара на труда и по-доброто спазване на данъчното законодателство. Приходите от косвени данъци намаляват с 0.2%, поради по-ниските постъпления от ДДС от внос. Същевременно, приходите от акцизи се увеличават с 8%, отразявайки въведеното увеличение на акцизните ставки върху тютюневите изделия от 1 март 2023 г. По-високите заплати и заетостта се отразиха в нарастване на социалните и здравните вноски с 16.3%.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg