Премиерът на България Кирил Петков потвърди в Народното събрание, че правителството е решило да купи количество зърно, достатъчно на България до следваща реколта пред 2023 г. Въпросът му беше зададен от депутата от ПГ на ГЕРБ-СДС Любен Дилов.

„Тази седмица ще набавим количествата на пазарни цени. Ще се съхранява в складовете на държавния резерв. За нас е голям приоритет българското продоволствие и искаме да сме сигурни, че българското население е обезпечено откъм зърно. Износът не е спрян, дори и вчера кораби напуснаха пристанището, натоварени със зърно. Българският хляб ще бъде осигурен до 2023 г.”, увери министър-председателят парламента.

Предлагат забрана на износа на горива

По думите на Петков няма проблем и с петролните доставки в страната ни. 

„Лукойл” гарантират, че имат и план Б, ако се спре подаването на руски петрол, но досега няма нарушени доставки. Така че засега нещата изглеждат под контрол, ние сме в ежедневна комуникация”, заяви Петков в отговор на въпрос на „Има такъв народ”.

"Лукойл" е руска компания, но собствеността й е швейцарска и не попада под удара на санкциите. Тя ще продължи да работи в България", каза още премиерът. 

„За газа министърът на енергетиката договаря различни количества през Гърция, следим и възможността за ограничаване експорта на електричество”, съобщи премиерът.

Костадин Костадинов заяви, че е бил в Украйна през изминалата седмица. По думите му никой не знае, че България ще предоставя хуманитарна помощ на украинците.

„Защо се бавим и как ще осигурите пристигането на стоката до българите в Украйна?”, попита премиера депутатът.

„8 камиона с хуманитарни помощи заминаха за Украйна. А заседание на МС взехме решение да отпуснем от държавния резерв храни и медикаменти на стойност от 1.4 млн. лв. Транспортът е отговорност на ресорния министър”, отговори Кирил Петков на лидера на „Възраждане”.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg