Правителството прие проектобюджета за 2022 г., каза пред журналисти премиерът Кирил Петков след днешното заседание на кабинета. Това е бюджет на растежа, посочи той. По думите му инвестициите от държавния бюджет ще бъдат 5,8% от БВП.

„Дефицитът без COVID мерките ще е само 2,5%, а с мерките - 4,1%. Ще инвестираме много категорично, вдигайки процента на инвестициите на 5,8%. Това е безпрецедентно. 8.2% ще са капиталовите инвестиции. Инвестираме и в човешкия капитал. За първи път ще имаме безплатни детски градини и ясли от месец април. Ще отделим за тях 70 милиона лева. Възнагражденията на учителите ще бъдат 125% от средната работна заплата. Няма да има и пенсионери под линията на бедността”, добави той и уточни, че мерките ще останат поне за следващите шест месеца.

По-ниски сметки за ток през февруари обеща премиерът

По отношение на „Булгаргаз” Петков коментира, че уволнението на ръководството е било резултат от това, че хората там не изпълнявали задачите си по правилния начин.

„В момента водим разследване. Част от решенията им са предопределили до голяма степен скока на цените.В момента се води разследване. Част от техните решение, особено на база какъв процент от купуването на газ идва от „Газпром” и какъв от азерския газ са предупредили скока на цените. Службите ще ни дадат ясно разяснени и е възможно да повдигат обвинение.  Не можехме да чакаме нито ден, след като видяхме видяхме тези факти. В следващите няколко дни ще има повдигане на обвинения и разясняване на ситуацията. Фактите говоря. Бил е избрал скъпият доставчик, вместо да се вземи от евтиния ”, каза още той.

istock
istock

Министър-председателят беше категоричен, че в сметките за ток за месец февруари, ще бъдат отразени компенсациите за декември и за януари.

„Започваме работна група, в която ще се обсъждат помощите за общините за болници, детски градини, училища. Докато не се изчистят обаче неяснотите в обществените поръчки, не можем да говорим, че общините нямат пари за осветление. Осветлението не е голям процент от разходите на общините. Искаме да отделим политическия ПР с реалната нужда от помощ. Всякакви разлики от четири пъти над цените ще се анализират. Тези пари могат да платят голяма част от сметките за ток, ако се разходват по правилния начин”, каза още Петков.

Омбудсманът: Държавата да компенсира със задна дата домакинствата на природен газ

Министърът на енергетиката Александър Николов беше категоричен, че компенсациите за бизнеса остават.

„Относно високите цени на електроенергията, промяна в цената за бита няма, тя е регулирана. Остава компенсацията за бизнеса. Ще прегледаме и ситуацията в общините за необходимост от компенсации. Същото важи и за университетите, обясни той.

Относно казуса с „Булгаргаз” министърът добави, че има ясно нежелание там да се следва определената политика.

„Това е именно политиката на регулирания свободен пазар. Това е меко казано странно, особено на фона на тежката криза в сектора. Цените, които „Булгаргаз” е предлагал са достъпни и лесно могат да се сравнят с миналогодишните", каза още той. 

Александър Николов коментира още, че за природен газ са включени в програмата до януари.

„Причината е, че размерът на компенсациите е изключително висок - 42 лв. за мегаватчас, но това бяхме принудени да направим заради последното решение на КЕВР", допълни министърът на енергетиката. По думите му преди една година цената е била 27 лв. за мегават.

Премиерът Кирил Петков коментира и изказването на министър Асен Василев, което разгневи работодателите.

„Държавата не е ефективен работодател. Затова сме заложили мерки за повишаване на ефективността на публичния сектор. Коментарът на Василев ясно уточни, че 710 лв. е най-ниското ниво на минимална работна заплата в ЕС. Когато сравним колко са продуктивни нашите работници, виждаме, че данните са малко над средноевропейските. Минималната заплата пък е с 27% по-ниска. Т. е нашите работници са по-продуктивни, отколкото им се заплаща”, добави той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg