Допълнително близо 750 млн. лв. ще бъдат отпуснати за пенсионерите към досега съществуващите мерки. Това обяви премиерът Кирил Петков. 

"За нивата на техните януарски пенсии мога да кажа, че ще вкараме допълнително 750 млн. лв. в тази мярка, където добавката за COVID от 60 лв. ще бъде изплатена, така че нивата на пенсиите да останат там, където са – да няма намаляване на пенсиите", допълни още той.

2 058 100 пенсионери ще получат добавка от 60 лв. към пенсиите си за януари, февруари, март, април, май и юни. Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии, като мярка за подкрепа с цел ограничаване на последствията от COVID-19.

Ваксинираните пенсионери ще получат и по 75 лв. еднократна добавка към пенсиите си.

Правителството отпусна 100 млн. лв. по бюджета на държавното обществено осигуряване за насърчаване на ваксинацията срещу Ковид-19. Със средствата Националният осигурителен институт (НОИ) ще изплаща еднократна добавка от 75 лв. към пенсиите на всички пенсионери със започнал, завършен ваксинационен курс или с поставена допълваща (бустерна) доза.

С около 62 лв. вдигат пенсиите на над 70 000 пенсионери

Хората, които до 31 декември 2021 г. имат завършен ваксинационен курс, ще получат допълнителното плащане с пенсиите си за февруари догодина. Еднократна добавка от 75 лв. ще бъде изплатена и на възрастните, които в периода от 1 януари до 30 юни 2022 г. завършат пълния ваксинационен курс или поставят допълваща (бустерна) доза ваксина. Същият финансов стимул ще получат и пенсионерите, които поставят първа доза ваксина от 1 до 30 юни 2022 г.

Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на средствата, нито да изпращат зелен сертификат или други здравни документи до държавните институции. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, ще се обменя всеки месец по служебен път между НОИ и Министерството на здравеопазването. Допълнителните средства към пенсиите ще се изплащат през месеца, следващ месеца, през който осигурителният институт е получил информация за правоимащите.

Отпускат се още средства и за бизнеса заради високите цени на тока. 

istock
istock

"Много от бизнесите имат огромни затруднения да покриват енергийните си разходи. Ще допълним енергийните помощи за бизнеса с допълнително 860 млн. лв", обясни Петков.

Разпределнието на средствата в следващите четири месеца ще достигнат милиард и половина лева. Това заяви министърът на енергетиката Андрей Живков.
 

Бизнесът е за компенсации само над 185 лева за мегаватчас, но да няма ограничения

"Така ще бъдат изплатени дефицитите на енергоразпределителните дружества, ще се намали и натискът за пренос на енергия. Министерството работи за ребалансиране на системата. Всеки един ден ще въвеждаме допълнителни мерки, наред с финансовите такива", допълни той. 

Кирил Петков коментира още, че със 120 млн. лв. ще се финансира продължаването на мярката 60 на 40, за да може да се поддържат нивата на заетост.

"Очакваме тези допълнителни 120 млн. лв. да подкрепят 80 000 работещи през следващите месеци", каза още премиерът.

Приблизително 2 милиарда лева ще достигнат помощите за потребителите и бизнеса, каза още министър-председателят. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg