Отличници сме по 3 от 4-те показателя, които имат значение - фиксирания курс на лева към еврото, външния дълг, който е един от най-ниските в еврозоната и дефицита, който с много години назад е бил в рамките на критериите от Маастрихт, когато се анализира кандидатурата ни. Това заяви премиерът Николай Денков по повод влизането на България в еврозоната. Министър-председателят отговори на въпроси на граждани и журналисти по повод 8 месеца от встъпването на правителството.

На въпрос ще поиска ли извънреден доклад за конвергенцията, Денков каза: „За момента въпросът не е даже дали да е извънреден. Той е кога да бъде подготвен и публикуван редовният доклад. Точно тази година има съвпадение между периода, в който се правят докладите и европейските избори.

Тъй като резултатите така или иначе трябва да бъдат разгледани на европейско ниво, една от дискусиите е дали докладът да не бъде направен на по-късно ниво през годината. Ако решат да си остане през април или май, както обикновено, то тогава може да поискаме извънреден доклад по-късно през годината“.

Асен Василев пред Тагесшпигел: Искам обективна оценка дали България е готова за еврото

Относно смяната на ръководството на регулаторните органи премиерът обяви, че още не е завършен разговорът между партийните лидери за това какви да бъдат правилата, по които да бъдат избирани хората. Тази дискусия се ускори. Това, което смятам за правилно, е всеки да може да предлага, да има дискусия и накрая съгласие, че тези хора стават. От тази гледна точка всяка една партия може да предлага, също и външна организация, която има поглед върху работата на регулаторите. Накрая това ще решава Народното събрание, подчерта Денков.

istock
istock

КЗК, КЗП, Комисиите, свързани с радиочестотите - те имат огромна власт върху бизнеса и живота на хората, ако действат правилно. Ето, КЗК, която трябва да следи има ли монополи, картели по отношение на бензиностанциите, мобилните оператори. Ролята на тези регулатори е огромна. Тук отново имаме разделение на властите - след като са избрани, те имат свой мандат и могат да вземат решения какво да правят. Затова е толкова важно кои хора се избират, каза премиерът.

Ротацията може да се направи най-лесно, ако стана външен министър - с Мария Габриел да сменим местата си. Премиерът и външният министър са хората, които контактуват с  ръководителите и международните представители на всички други държави. Те най-често работят заедно или се сменят, когато има нужда, каза още  Николай Денков.

Шофьорските проби
 
"Има натрупани много проби, а машините дойдоха скоро. Двете лаборатории ще пускат успоредно новите проби и ще изчистят и старите. Тези, които са свързани с тежки нарушения, ще бъдат обработвани по-бързо. Очакваме и нови четири машини", посочи той.
 
АЕЦ "Козлодуй"
 
"До края на март очакваме първа оценка за прогнозата цена и структура от "Уестингхаус", за да се подготви инженерен проект, който трябва да е готов до средата на 2025 г., докогато ще се търси строител и ще се подпише договор. Строежът на новия блок ще започне тогава и трябва да продължи до 2033 г.", разкри Денков.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase