Нужни са 136 млн. за всички, на които плаща правителството, за да се компенсира инфлацията. Това може да стане чрез частична актуализация на бюджет 2022. 12-13% трябва да е ръстът на доходите през 2023 г. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров пред NOVANEWS.

"В частния сектор на индустрията заплатите са повишени средно със 17%. В този на услугите е около 14%, в публичния сектор е малко над 8%. Ръстът на основните стоки и услуги е 47-48%. Олиото е над 100%. Имаме различни организации, които водят преговори за увеличение на заплатите. Целта е да се постигне поне 20% акумулативен ръст", обобщи той. 

Има ли риск от инфлационна спирала цени-заплати

Според него исканията са породени от високите цени на газа и стоките и ниските заплати.

"На 18 места в България в областните градове започнахме с предупредителни протестни действия с апел да ни чуят. Трябва да бъде гарантирана схемата за изплащане на компенсациите за тока и бюджет 2023. Между 900 млн. и 1 млрд. се плащат на всички небитови потребители за енергийни компенсации. Това трябва да продължи до следващото полугодие. За газа трябва да се подпомогнат Топлофикациите и да не искат ново увеличение", заяви Димитров.  

istock
istock

По думите му допълнителните разходи за компенсации ще дойдат от допълнителни приходи от данъци.

Каква е прогнозата за доходите у нас


"Възможни са допълнителни компенсационни пакети от 200-300 млн. на месец за газ и за енергийно бедните. Това може да се случи без да се поемат нови дългове", посочи той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg