Над 2000 са сигналите за нарушения, свързани с упражняване правото на труд за 2021 г. и те растат в сравнение с предходните години. Това сочи седмия поред доклад на КНСБ, представен от Тодор Капитанов.

"Всички тези нарушения са само регистрираните. Колко са всъщност тези, които не се регистрират - не можем да кажем, предполагаме, че са десетки пъти повече. Трябва да бъде ясно на всички, че трудовото законодателство е едно от най-нарушаваните в България. Регистрираните нарушения са най-често в сферата на здравословните и безопасни условия на труд. На второ място са нарушенията във връзка със заплащането на труда и на трето са нарушения свързани с работното време, почивките и отпуските", заяви Капитанов.

Искат 760 лева минимална заплата от юли

За да се преодолеят тези нарушения е необходимо транспонирането на Директивата за колективните трудови договори и покритие от 80 % на договарянето между работодатели и синдикати, което в момента в България е между 25-30 %, посочиха от КНСБ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg