"Доходите следва да растат поне с 12-13% годишно, за да можем след 5 години да стигнем доста по-прилични нива. Нашата цел е около 3100 лева средна работна заплата след 5 години и минимална заплата 1700 лева тогава." Това каза в интервю за БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Инфлацията през последните 7-8 месеца отхапа огромна хапка от ръста на доходите, отбеляза Димитров.

"Очакваме няколко милиарда приходи повече в бюджета само заради инфлацията. И толкова разходи могат да бъдат направени. Политиката по доходите трябва да бъде сложена на масата."

Вдигане на пенсиите от 1 юли с 10% предлага социалният министър

Би трябвало да гарантираме около 15% ежегоден ръст на пенсиите, ако искаме те да следват покупателната сила, подчерта лидерът на КНСБ.

istock
istock

"Официалната инфлация ще бъде толкова тази година. Толкова трябва да бъде гарантиран ръстът от 1 юли."

"Липсата на управленска програма, тези хаотични действия, които се развиват в безпрецедентно тежка среда на насложили се кризи, отвън повечето от тях, без ясни действия няма как да получи доверие правителството и да продължи да го укрепва, когато тази несигурност се генерира от всяко тяхно действие", коментира Пламен Димитров.

Според Димитров синдикатът протяга ръка към правителството.

"Ако бъде поета, ще бъде за добро за България. Ако не бъде поета, хората сами ще решат какво да правят."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg