Социалният министър Георги Гьоков предлага от 1 юли пенсиите да бъдат повишени с 10 процента по така нареченото швейцарско правило, а всички пенсионери да получават инфлационна добавка от 60 лева на месец.

"Най-добрият вариант е от 1 юли да се осъвременят пенсиите с някакъв процент, който покрива инфлацията - например 10%, и след това се даде една добавка, която ще наречем "инфлационна добавка", която може да замести "Covid добавката" и да е размер пак на 60 лв. или малко повече да речем...".

Все по-малко хора ще се пенсионират

Според министъра от 1-ви октомври трябва да има ново повишение на пенсиите на основата на средния осигурителен доход за миналата година.

Той уточни, че за утре е насрочено заседание на специално създадената междуведомствената работна група, на което предстои обсъждането на над 10 варианта за предстоящо повишение на пенсиите.

iStock
iStock

На дневен ред е и обсъждането на възможностите за актуализиране на минималната работна заплата, посочи министърът. И обясни, че предстои и подготвянето на нов механизъм за определяне на нейния размер в бъдеще, съобразен с ръста на доходите и икономиката.

Бедните пенсионери намаляват

"Очакваме в тази посока изключително активна подкрепа от страна на КНСБ и разбиране от работодателските организации", отбеляза той.

Правителството, и в частност Министерството на труда и социалната политика, предприеха редица мерки, които допринасят за ограничаване на явлението работещи бедни, каза още министърът.  Той определи като ключов момент обвързването на социалните помощи с линията на бедност.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg