Ще има увеличение на тавана на пенсиите от 1 юли, прецизираме с точно колко ще бъде, ще има актуализация на пенсиите от 1 юли, заяви в "Денят започва" Искрен Арабаджиев, председател на социалната комисия в Народното събрание.
 
По думите му великденските добави по 70 лева вече са получили всички пенсионери, които получават пенсиите си по банков път.
 
"От вчера вече е възможно да се изплащат и по пощите, на софтуера му е решен проблемът", каза Искрен Арабаджиев.
 
Според него може да се намали ДДС на плодовете и зеленчуците и ДДС на енергията може да се намали временно, така че крайната цена да падне.
 
"Ако се наложи таван на редица хранителни продукти без да предложим финансова компенсация на търговците и производителите, ще има дефицит на стоки. Ако предложим финансова помощ трябва да се види дали няма да увеличат маржовете и нормите си на печалба", допълни Искрен Арабаджиев.

Предлагат таванът на пенсиите да бъде премахнат от 1-ви април

Той добави, че много трудно държавата може да противодейства на причините за инфлацията във връзка с енергийната криза - високите цени на газа и на петрола.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg