Таванът на пенсиите да бъде премахнат от 1-ви април, а максималният осигурителен доход да остане 3 000 лева, предлагат от ГЕРБ-СДС между първо и второ четене на проектобюджета на Държавното обществено осигуряване. Това стана ясно след изтичането на крайния срок за внасяне на предложения за промени от депутатите.

Против вдигането на максималния осигурителен доход се обяви и ДПС. Движението иска да отпадне задължението на работодателите да изплащат първите три дни болнични.

Депутат: COVID добавката влиза в пенсията

От ГЕРБ-СДС посочват в мотивите си, че за отпадане на тавана на пенсиите са необходими 10 милиона лева на месец до 1 юли, а след това при индексациите на пенсиите по швейцарското правило - по 10,6 млн. лева. Предложението за запазване на максималния осигурителен праг на 3000 лв. има за цел най-вече да насърчи IT сектора.

istock
istock

ОТ ГЕРБ-СДС предлагат минималния осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите да бъде 470 лева, а не 710. Всяка майка, която избере да се върне на работа, да получава освен заплатата си, и 710 лв. за втората година от майчинството, е друго предложение на ГЕРБ-СДС.

Минималният осигурителен доход на земеделските производители да остане 420 лева предлагат и от ИТН.

Приеха Бюджет 2022

ДПС предлага увеличение на приходите в бюджета с 300 млн. лева, от които 200 милиона е за отпадане на задължението на работодателите да изплащат първите три дни болнични. Във внесеното от ДПС предложение минималният осигурителенп доход за земеделските производители и на тютюнопроизводителите се повишава на 460 лева.

Социалната пенсия за инвалидност да бъде между 130 и 200 процента от социалната пенсия за старост в зависимост от степента на увреждане, предлагат от "Възраждане".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg