Бюджетът може в момента да си позволи увеличаване на пенсиите, заяви депутатката от "Демократична България" Елисавето Белобрадова пред Нова телевизия.

Още от предното народно събрание имаме комуникационен проблем с повишаването на пенсиите заради COVID добавката. Още тогава Асен Василев предложи да има само актуализиране на пенсиите, а предложенията от опозицията за добавката от ГЕРБ и ДПС накрая ни поставиха в положението да продължим тези плащания и сега се получава този проблем, коментира тя по повод недоволството на пенсионери, че не могат да разберат точно какви пари получават, категорична бе Белобрадова.

Важното е че нямаме сума на пенсионер, която да е по-ниска от декември. Но някой не е помислил за този пиарски фокус и в момента опозицията го е яхнала, добави още тя.

През юли ще намерим трайно решение, така че да няма никога повече объркване, заяви още депутатката от ДБ. Идеята е през юли COVID добавката да влезе в пенсиите и да няма повече тази двойственост, обясни тя.

Как да разберете какво ви изплаща НОИ

Вдигането на максималния осигурителен доход трябва да е предвидимо, а до момента това не е свършено, разясни Белобрадова защо ДБ възнамеряват да бламират увеличението на максималния доход от 3000 на 3400 лв., както предлага вицепремиерът Василев.

istock
istock

Ще се стигне до решение в коалицията, добави тя на въпрос дали ДБ ще подкрепят целия бюджет заради този проблем.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg