Бизнесът в Европа очаква много тежка година напред, тъй като се справя с продължаващото въздействие на пандемията от COVID-19 както върху производителността, така и върху търсенето.

Това показва 28-ото годишно издание на Европейско икономическо проучване (EES2021), представено от Българската търговско-промишлена палата. В него участват над 58 000 предприятия в 29 европейски държави.

Рязкото общо влошаване на доверието в бизнеса, отразено в стръмен спад на годишна база във всички индекси на EES2021, ясно показва, че европейското икономическо възстановяване няма да бъде бързо, тъй като много предприемачи все още се опитват да поемат ефекта от рязкото икономическо влошаване след март.

Кризата отказа българите да започват бизнес

Бизнесът в по-голямата част от страните посочва разходите за труд и условията за финансиране сред основните предизвикателства. Респондентите от Южна Европа са особено разтревожени от натрупания дълг в резултат на COVID-19, докато западноевропейските страни подчертават опасенията относно липсата на квалифицирани работници.

БТПП
БТПП

В България основните предизвикателства са почти изравнени. На първо място се подреждат дълговете, създадени в следствие на COVID-19, следвани от прекъсванията на веригите за доставка. Притесненията на компаниите за цените на енергията и суровините макар и с близък процент, намаляват малко сравнявайки с предходните две години от нива около 51% до 42% за 2021 г.

Фирмите продължават да съкращават хора

Драстично е намалението на затрудненията от липса на квалифицирани кадри, което спада с 22%, спрямо очакванията за 2019 и 2020 г. Това е логично, предвид увеличената безработица, предизвикана от пандемията и по-широкият достъп до кадри. В същото време, обаче фирмите са значително по-притеснени по отношение на разходите за труд, бележейки 41%.

БТПП
БТПП

Резултатите от EES2021 отразяват безпрецедентния характер и мащаб на продължаващата икономическа криза, която не само се отрази на търсенето, но и драстично възпрепятства производителността. Наследството от двойния удар неизбежно тежи върху европейския бизнес в много отношения. Отговорът на политиката трябва да бъде бърз, ефективен и координиран.

Проучването отразява негативните тенденции от очакванията на компаниите през 2021 г. Увеличени нива на очаквания за намаление на приходите от продажби в страната и чужбина, съпътстващи от намаление на позитивните им очаквания. Увеличаване на частта от компании, които ще запазят заетостта през 2021г., но въпреки това и увеличение на тези, които очакват намаление спрямо 2020 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg