Търсим нова програма в помощ на работниците от засегнатите сфери. Това каза социалният министър Деница Сачева преди изслушването си в ресорната парламентарна комисия.
 
"Предстои да обсъдим какви са възможностите с европейски средства да направим така, че онези икономически дейности, спрени в момента, или които предстои да бъдат спрени, да измислим нова програма за тях, която не изисква самоучастие на работодателите", каза Сачева.
 
По думите й трябва да се измисли механизъм, как това да се случва, така че да бъдат обезщетявани директно работниците, а да не минава през работодателите, добави министърът.
 
Все още не е ясно обаче дали размерът на обезщетението може да достигне желаните от бизнеса 80%.
 

istock
istock

„Рано е да се каже такова нещо, защото зависи за кои сектори говорим. Ако говорим за нощните заведения, по данни на НОИ около 32 хил. души са тези, които имат трудов договор и осигуровки.

Заповед: Гимназисти и студенти минават на онлайн обучение

За тях вероятно това е числото, за което ще търсим решение. Що се отнася до тези, които са от занимални и учебни центрове, още не сме получили данните“, поясни Деница Сачева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg