Трагичната ситуация, на която ставаме свидетели със сигурност ще доведе до негативни последици. Това коментира пред NOVA NEWS икономистът Владимир Сиркаров. Според него конфликтът ще има сериозни последици върху цените на петрола, а това ще повлияе на цялата икономика.

„По веригата ще има сериозни последици”, според Сиркаров. Той подчерта, че въпреки големия натиск върху централните банки, те трябва да продължат с политиката за намаляване на балансите си и на „високи” основни лихви.

Какво ще се случи с цената на петрола след насилието в Близкия изток


„Публичните финанси трябва да се управляват консервативно и да се спре с дефицитното харчене. Това ще намали потреблението, но и инфлацията, добави Сиркаров.

Финансистът Бисер Манолов, уточни, че във вторник е станало ясно, че има договорка между САЩ и Венецуела за допускане на още една компания, която да увеличи предоставянето на допълнителни количества суров петрол на пазара, в случай на недостиг.

istock
istock

„Петрол ще има, а цената му ще се задържи под 90 долара за барел”, прогнозира той.  Манолов добави, че глобалната икономика е показала нереална устойчивост по отношение на конфликтите. 

„Трябва икономически да бъдем поставени на диета, тази диета минава през по-високи лихвени проценти, което е по-ниско потребление. Това трябва да стане”, добави Бисер Манолов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg