През март 2022 година производствените цени в България се увеличават с 4,3% спрямо предишния месец и отбелязват ръст на годишна база от 36,1% в резултат на силен скок на енергийни цени с 85,2% спрямо година по-рано, показват данни на Националния статистически институт (НСИ), които са доказателство за продължаващо ускоряване на инфлация в близките месеци.
 

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) се повишава през март с 4,3% спрямо февруари, когато нарасна с 1%. Най-силно повишаване с 6% на месечна база е регистрирано в преработващата промишленост, следвано от растеж с 4,8% на цените в добивната промишленост и с 1,1% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.
 
На годишна база общият индекс на цените на производител в страната бележи рекорден ръст през март с 36,1% спрямо март 2021 г. и след повишение с 32,3% през февруари, съобщава БНР.
 

Силен ръст на цените през март спрямо година по-рано с 85,2% е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, в добивната промишленост годишното повишение на цените е с 13,2%, а в преработващата промишленост - с 22,4 на сто.

Какво можем да си купим със 100 лв. - сега и преди година

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България се повишава през март с 4,3% на месечна база и нараства на годишна база с цели 45,2% (спрямо март 2021 г.).

istock
istock

Индексът на цените на производител на международния пазар пък се увеличава през март с 4,4% спрямо февруари и с 22,7% спрямо март 2021 година.
 
По-рано този месец НСИ оповести доклад, отчитащ ускоряване на потребителска инфлация през март с цели 12,4% на годишна база.
 
Продължаващото повишаване на производствените цени предполага по-нататъшно ускоряване на потребителската инфлация и през следващите месеци.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg